
Dit is een variant op de welbekende kipnuggets. Ik heb hier de kip vervangen door varkensvlees. Varkensvlees staat bekend om zijn rijke en volle smaak. Varkensvlees bevat meer vet dan kip. En juist dat vet geeft meer smaak aan een gerecht.
Het krokante jasje is naar traditioneel Amerikaans recept van gemalen cornflakes en cajunkruiden. Cajunkruiden zijn een smaakvolle en veelzijdige kruidenmix afkomstig uit de Cajun-keuken van Louisiana, Verenigde Staten. Deze keuken staat bekend om zijn pittige, hartige en robuuste smaken, die de rijke culinaire tradities van de Frans-Canadese immigranten uit de regio weerspiegelen. Cajunkruiden zijn ideaal voor het op smaak brengen van vlees, vis, groenten en zelfs soepen en stoofschotels.
Ingrediënten
Cajunkruiden bestaan meestal uit een combinatie van de volgende ingrediënten:
-
Paprikapoeder: Geeft een milde, zoete smaak en een aantrekkelijke rode kleur.
-
Cayennepeper: Voeg pit en scherpte toe aan de mix.
-
Zwarte peper: Zorgt voor een aardse, scherpe smaak.
-
Ui- en knoflookpoeder: Voeg diepte en hartigheid toe.
-
Oregano en tijm: Voor een kruidige, aromatische toets.
-
Zout: Versterkt de smaken en brengt alles in balans.
Cajunkruiden kunnen op verschillende manieren worden gebruikt om gerechten een authentieke en pittige smaak te geven. Hier zijn enkele populaire toepassingen:
-
Marinades: Gebruik cajunkruiden als basis voor een marinade, samen met olijfolie en citroensap, om kip, varkensvlees of garnalen op smaak te brengen.
-
Rub: Wrijf de kruidenmix direct op vlees of vis voordat je het grilt, bakt of braadt.
-
Soepen en Stoofschotels: Voeg een eetlepel cajunkruiden toe aan soepen of stoofschotels voor een extra smaakvolle kick.
-
Groenten: Bestrooi gebakken of geroosterde groenten met cajunkruiden voor een pittige twist.
De cajunkruiden zijn kant en klaar te koop. Deze bevatten naar mijn idee te veel zout. Daarom meng ik het liever zelf. De uitleg hiervan vind je hieronder. Wil je dit recept maken met kant en klare cajun kruiden? Laat dan het zout uit het recept weg.
Ingrediënten (voor 4 personen):
-
500 gram karbonade Sweet Thai
- 100 gram cornflakes
- 150 gram bloem
- 2 eetlepels cajunkruiden
-
1 theelepel zout
Optineel maar wel handig
-
frituurpan
- keukenmachine

Eerst volgt een stap voor stap uitleg over de bereiding. Daarna volgt de samenvatting, handig om tijdens het koken terug te lezen
Stap voor stap uitleg
1. Snijd het vlees in repen van 3 centimeter breed.
2. Maak de paneer. Maal in de keukenmachine de cornfakes fijn tot de helft de structuur heeft van meel en de rest nog herkenbaar is als cornflakes. Meng 100 gram bloem, de cajunkruiden en eventueel het zout erdoor.
3. Verhit het frituurvet tot 180 graden.
4. Paneer in de tussentijd het vlees. Zet daarvoor het volgende klaar: een bordje met 50 gram bloem, een diep bord met een geklutst ei en een bord met het paneermengsel. Haal nu een reepje vlees als eerste door de bloem, dan door het ei en dan door het paneermengsel. Doe dit ook met de rest van het vlees. Doe wel lapje voor lapje, anders gaat het plakken.
5. Doe de lapjes één voor één in het frituurvet. In onze frituurpan passen er vijf lapjes tegelijkertijd in.

4. Rijg de gemarineerde varkenshaas blokjes aan spiesjes. Dit is niet noodzakelijk, maar ziet er wel leuk uit.
5. Verhit wat olijfolie in een pan of op de grill. Bak de Pig Nuggets rondom bruin en gaar. Dit duurt ongeveer 8-10 minuten.
6. Serveer de Pig Nuggets direct met de frisse zomerdip.
Tips:
Lekker met een salade of gegrilde groenten.
Je kunt de Pig Nuggets ook in de oven bereiden. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de nuggets in ongeveer 15-20 minuten gaar.

Maak het zomerse gevoel helemaal af met een salade van kropsla, stukjes appel. komkommer en een dressing van kefir. Je vind het recept hier:
Samenvatting:
Dag 1:
-
Snijd de varkenshaas in blokjes en bestrooi met peper en zout.
-
Meng de ingrediƫnten voor de marinade en voeg het vlees toe. Laat marineren.
-
Maak de zomerdip.
Dag 2:
-
Rijg de gemarineerde varkenshaas blokjes aan spiesjes.
-
Verhit olijfolie in een pan en bak de Pig Nuggets rondom bruin en gaar.
-
Serveer met de zomerdip.
Serveer met kropsla, stukjes appel en stukjes kaas en een dressing van kefir
Blijf op de hoogte van al onze nieuwe recepten