Deze kefir honing mosterddressing is romig en licht pittig. Schenk dit over een salade met kropsla, appel en komkommer en je neemt met elke hap een portie probiotica en prebiotica tot je. Het recept is heel eenvoudig. De werking ervan is heel bijzonder. Lees onderaan het recept meer over de wondere wereld van kefir ed.

Ingrediënten:

  • 1/2 kopje kefir naturel
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1 theelepel honing
  • 1/2 theelepel appelciderazijn
  • 1/8 theelepel zout
  • 1/8 theelepel zwarte peper

Doe de inhoud in een glazen pot. Goed schudden. De dressing is in de koelkast 4 weken houdbaar. Wel even schudden voor je het gaat gebruiken.

De wondere wereld van kefir

Onze darmen zijn bekleed met kleine haartjes (villi genoemd als je technisch wilt zijn). Hun doel is om voedingsstoffen op te vangen en in onze bloedbaan te sturen. Deze villi zijn bekleed met goede bacteriën die probiotica worden genoemd. Deze probiotica voorkomen dat gisten, slechte bacteriën en schimmels in de bloedbaan terechtkomen en helpen de voedingsstoffen te absorberen. Probiotica zijn dus iets dat van nature in ons lichaam voorkomt.

Het probleem is dat sommige medicijnen (antibiotica) en ultra bewerkte voedingsmiddelen, ervoor kunnen zorgen dat de nuttige probiotica in de darmen afsterven. Het eerste wat je merkt is dat de ontlasting te dun of te dik wordt. Wat je niet snel merkt, is dat voedingsstoffen minder goed uit het eten wordt opgenomen. Het lichaam is (veel) minder goed in staat om de immuniteit sterk te houden.

Het goede nieuws is dat probiotica in het lichaam gemakkelijk kan worden aangevuld. Je vindt deze in gefermenteerde producten zoals kwark, kefir, zuurkool.

Maar daarmee zijn we er nog niet. Om de PRObiotica goed te kunnen laten werken, hebben we PREbiotica nodig. Prebiotica zijn speciale voedingsvezels die ons lichaam niet zelf kan verteren, maar voedsel zijn voor goede bacteriën. Prebiotica voeden de goede probiotica. Voedingsmiddelen met een hoog prebioticumgehalte zijn bananen, uien, knoflook, asperges, tomaten, appels, noten en volkoren voedingsmiddelen.

Kefir als superfood

Kefir is een gefermenteerde melk. Of te wel: melk waar bacteriën en gist aan toe is gevoegd. Kefir is geen beschermde naam. Ter vergelijking: yoghurt bevat altijd twee soorten specifieke bacteriën. Anders mag het geen yoghurt heten. Bij kefir is dit niet. Er hoeven zelfs geen levende bacteriën in te zitten. Dit maakt het vergelijken van de soorten kefir, zonder achtergrondkennis, heel lastig.

Wil je zeker weten dat je de probiotisch werkende kefir hebt gekocht? Kijk dan op het etiket de kefir lactose bevat. Bij echt gefermenteerde kefir is de lactose uit de melk gefermenteerd. Staat er op het etiket dat er nog lactose in zit? Dan zitten er geen levende bacteriën (meer) in. Het product zal best lekker zijn, als toevoeging van probiotica heeft het weinig te bieden.  

Blijf op de hoogte van al onze nieuwe recepten