De dagen worden korter. Overdag schijnt de zon nog volop en is het lekker warm. De avonden worden echt al kouder, wat betekent dat de herfst langzaam in zicht komt. In de winkels merk ik dat mensen weer zin krijgen in herfstgerechten. Toch wil ik dat heerlijke zomergevoel nog even vasthouden. Daarom heb ik een speciaal recept bedacht: een stoofschotel met zomergroenten.

Gewoonlijk wordt stoofvlees gemaakt met wijn, bier of azijn. Dit geeft een behoorlijk 'zware' smaak. Een beetje te veel voor de zomer. Deze keer stoof ik het vlees gaar in bouillon. Door het vlees lang genoeg te laten garen, ontstaat umami, een hartige smaak. Op het laatst wordt de saus gebonden met maïzena. Dat maakt dat het een echt stoofgerecht wordt in plaats van een goed gevulde groentesoep.

Traditioneel wordt stoofschotel gegeten met rode kool. In dit recept heb ik de rode kool vervangen door zomergroente. Verse wortels en courgette... dat wordt genieten van de zomer

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 500 gram riblappen of sukadelappen

  • peper en zout
  • roomboter
  • 2 wortels, in plakjes

  • 1 ui, gesnipperd

  • 1 teentje knoflook

  • 1/2 theelepel tijm

  • 250 ml runderbouillon
  • nieuwe oogst aardappelen
  • 1 courgette 
  • 1 prei
  • 3 eetlepels maïzena
  • 1/2 theelepel dille
  • naar smaak: zout, peper en/of een bouillonblokje

Eerst volgt een stap voor stap uitleg over de bereiding. Daarna volgt de samenvatting, handig om tijdens het koken terug te lezen

Stap voor stap uitleg

Dag 1:

1. Snijd het stoofvlees in blokken en bestrooi met peper en zout. Hier heb ik gekozen voor goed doorregen riblappen, uiteraard van onze boerderijwinkel. Het vet maakt dat het vlees supermals, hartig van smaak en heerlijk zacht wordt.

2. Verhit wat boter in een grote pan en bak het vlees rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en zet apart.

3. Snijd de ui, knoflook en wortel. Fruit ze in de pan waarin het vlees was            gebakken. De ui neemt de sappen van het vlees op waardoor de ui nog lekkerder wordt. Neem de tijd voor het fruiten van de ui. Na een kwartiertje ontwikkelt in de ui de unimi smaak. Dit geeft een hartig effect aan het gerecht. 

4. Doe het vlees met de ui, knoflook en wortel in een stoofpan. Ik gebruik nog zo'n ouderwetse blauwe pan. Niet stuk te krijgen. Le Creuset heeft ook hele fijne pannen. Een gewone pan zou ook kunnen, al is de kans op aanbakken iets groter.

5. Schenk de bouillon erbij en voeg de tijm toe. Hoeveel bouillon je nodig hebt, kan ik niet precies zeggen. Het mengsel moet net onder water staan. Bij de ingrediënten staat 250 ml bouillon. In een hoge, smalle braadpan zou dat voldoende moeten zijn. Zo niet, dan extra bouillon toevoegen.  

6. Laat het gerecht lekker lang stoven. De meningen over hoe lang dit moet, verschillen. De meeste recepten houden 2 uur aan. Waarschijnlijk zodat mensen niet vallen over hoe lang het duurt voordat het klaar is. Mij is verteld dat vlees zes uur moet stoven om bij het vlees de unami smaak te ontwikkelen. Dat doe ik dus ook altijd. Dat is ook de rede dat ik een stoofgerecht altijd een dag van te voren klaar maak. Maar dat maakt ook dat ik zo'n gerechten echt ideaal op dagen dat ik weinig tijd heb om te koken. Het staat klaar. Alleen maar opwarmen en afmaken. En zo veel lekkerder dan kant-en-klaar maaltijden.

7. Laat het vlees afkoelen en zet in de koelkast.

Dag 2:

Dit kan één tot drie dagen later zijn. Net wat voor jouw planning goed uitkomt. Zolang je het maar in de koelkast bewaard. Je zou het ook kunnen invriezen, dan is het drie maanden houdbaar. Zelf denk ik dat het makkelijker is om het gerecht eerst helemaal af te maken en het dan in de vriezer te bewaren. Maar ja, planningen kunnen altijd veranderen. Dan is het toch fijn om te weten dat er een plan B is. 

1. Schrob de nieuwe oogst aardappels goed schoon, halveer ze en kook ze in 15 tot 20 minuten beetgaar.

2. Snijdt intussen de courgette in stukjes en de prei in ringen. Voeg toe aan het stoofvlees en laat gaar worden. Dit duurt meestal een kwartiertje.

3. Nu kun je de saus gaan binden. Neem hiervoor 3 eetlepels maïzena. Roer dit met wat water tot een papje en voeg toe het kokend hete gerecht. Maar let op! Het kan zijn dat er door het stoven te veel water in de pan zit. Het lijkt dan meer op soep, dan op jus. Dat is jammer, want deze ‘soep’ is lastiger op smaak te brengen en bijna onmogelijk om te binden. Schep in dat geval het teveel aan vocht met een soeplepel eruit, tot je een bodempje vocht hebt van zo’n 2 centimeter. Dit kun je nu uitstekend binden met de drie eetlepels maïzena en op smaak brengen met zout, peper en/of een bouillonblokje.

4. Dan is het nu tijd voor de finishing touch: voeg een halve theelepel gedroogde dilletopjes toe. Dit geeft het gerecht een echt zomerse smaak.

Maak het zomerse gevoel helemaal af met een salade van kropsla, stukjes appel. komkommer en een dressing van kefir. Je vind het recept hier: 

Samenvatting:

Dag 1:

  1. Snijd het stoofvlees in blokken en bestrooi met peper en zout.

  2. Verhit wat boter in een grote pan en bak het vlees rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en zet apart.

  3. Fruit in dezelfde pan de gesneden ui, knoflook en wortel totdat ze zacht zijn. Voeg het vlees terug toe aan de pan.

  4. Schenk de bouillon erbij en voeg tijm toe. Laat het gerecht 1,5 tot 2 uur zachtjes sudderen met de deksel op de pan.

  5. Kook intussen de krieltjes beetgaar in ongeveer 10 minuten en zet apart.

  6. Voeg de laatste 10 minuten de courgette of prei en de krieltjes toe aan de stoofpot.

  7. Roer op het einde de yoghurt of zure room door het gerecht, zonder het nog te laten koken.

  8. Garneer met verse peterselie en serveer eventueel met een lik mosterd.

Serveer met kropsla, stukjes appel en stukjes kaas en een dressing van kefir

 

Blijf op de hoogte van al onze nieuwe recepten